Öse Fördervereine harre de Köke inerichtet un utstaffieret. Et chifft allet, wat man förr’t kooken bruukt.
Wij nutzet de Köke rejelmäßich förr Unterricht, Projekte un Fieren as Inschaulunge, Sömmerfeste un St. Martin. In de Adventstiede duftet de chanze Verwallungstrakte nar Keksen un de Schaulbaas mutt allet probeiern!
Spraakkurs Platt
In de Köke ward ekoket, ebacket, ebraaet, ejetten (un mannichmoal efrääten), edrunken, afewuschen un sau wieter. Tauerst mutt man awer inkööpen. Wij hett veele Kökenschapps, Stäuhle un Kökendische, Herde un Backobens, Käuschapps un sogar ‘ne Späulmaschine. Du finnst ok Telders, Döppe (Becher) un Tassendöppe, Töppe un Pannen, Glääser, Schalen un chrote Schötteln, Messer, Gaweln un Löppels un allens wat förr Bestecke noch nöötich is.
Ek äte geern (jeerne)… ….Kauken, Torte, Broot, Wittbrot, Brötchen, Eiere, Speigelei, Kartuffeln, Braadkartuffeln, Zuppe, Zalaat, Jemüse, Honnig, Botter, Keese, Marmelaade, Wost, Mettwost, Lewwerwost, Curry-Wost, Bratwost, Rinnerbraan, Swienebraan, Nudeln, Pizza, Kartuffelpuffer (Reiwekauken), Hähneken, Oppschnitt, Schinken, Pöpper un Solt, Zucker, Fisch, Fleisch, roe Grütte, Ies, Schokolade, ….
Ek drinke geern (jeerne)… … Water, Cola, Melk, Saft, Tee. (Un förr de chroten Lüe: Kaffe, ne pulle Beier, ne Buddel Wien – Rootwien, Wittwien , na Afsacker as Koorn oder ne Sluck Brannewien).
Wat ittst du geern? Wat drinkest du geern?
Ek äte geern… Ek drinke geern… Ek magg… Ek leeve…
Giff mek moal de/dä … ! Lang mek moal de …. röber! Giffste mek moal de … röber?
Wutt du noch ne … ?
Shall ek dek noch ne Tasse … ingeiten?
Wat wutt du hüüt äten / drinken?
Wat kannst du al koken, braen oder backen? Ek kann al Pudding koken.
Jeschirr
de Becher / Dopp / Pott
de Glaas / Gläser
de Telder / Telders
de Panne, Broatpanne
de Dopp, Kookdopp
dat Mest
de Gawel
de Löppel
Möbel
de Disch, de Stauhl, de Stäuhle – sitten, ek sitte
de Käuhlschapp, Iesschapp – käuhlen, frisch hoolen
de Köökendisch
de Herd, de Oben, de Backoben – koken, backen, braan
de Späule, de Späulmaschine – afwaschen
Äten
de Botter
dat Broot / Brööe, dat Brötchen – de Luffe, de Wittbroot, de Stuten
de Wost / Wöste, Mettwost, Lewerwost, Schinken
de Keese
de Marmelaade, de Honnig, de Nutella
dat Ei / de Eiere (sprich: dat Aaa, de Aaere)
de Fisch, dat Fleisch, de Braen – Swinebraen, Gäusebraen
de Hähneken
de Zuppe – Arftenzuppe, Aardappelzuppe, gemüsezuppe
de Pizza, de Nudeln
de Jemüse
de Kauken – Reuerkauken, Marmorkauken, Zuckerkauken, Schokoladenkauken, Kürschtorte, Keesekauken, Appelkauken
roe Grütte, Pudding, Joghurt
Adventstiede…