De Köke (Schaulköke)

Öse Fördervereine harre de Köke inerichtet un utstaffieret. Et chifft allet, wat man förr’t kooken bruukt.

Wij nutzet de Köke rejelmäßich förr Unterricht, Projekte un Fieren as Inschaulunge, Sömmerfeste un St. Martin. In de Adventstiede duftet de chanze Verwallungstrakte nar Keksen un de Schaulbaas mutt allet probeiern!

 

Spraakkurs Platt

In de Köke ward ekoket, ebacket, ebraaet, ejetten (un mannichmoal efrääten), edrunken, afewuschen un sau wieter. Tauerst mutt man awer inkööpen. Wij hett veele Kökenschapps, Stäuhle un Kökendische, Herde un Backobens, Käuschapps un sogar ‘ne Späulmaschine. Du finnst ok Telders, Döppe (Becher) un Tassendöppe, Töppe un Pannen, Glääser, Schalen un chrote Schötteln, Messer, Gaweln un Löppels un allens wat förr Bestecke noch nöötich is.

Ek äte geern (jeerne)… ….Kauken, Torte, Broot, Wittbrot, Brötchen, Eiere, Speigelei, Kartuffeln, Braadkartuffeln, Zuppe, Zalaat, Jemüse, Honnig, Botter, Keese, Marmelaade, Wost, Mettwost, Lewwerwost, Curry-Wost, Bratwost, Rinnerbraan, Swienebraan, Nudeln, Pizza, Kartuffelpuffer (Reiwekauken), Hähneken, Oppschnitt, Schinken, Pöpper un Solt, Zucker, Fisch, Fleisch, roe Grütte, Ies, Schokolade, ….

Ek drinke geern (jeerne)…  … Water, Cola, Melk, Saft, Tee. (Un förr de chroten Lüe: Kaffe, ne pulle Beier, ne Buddel Wien – Rootwien, Wittwien , na Afsacker as Koorn oder ne Sluck Brannewien).

Schulküche2

Wat ittst du geern? Wat drinkest du geern?

Ek äte geern…     Ek drinke geern…    Ek magg…   Ek leeve…

Giff mek moal de/dä … !  Lang mek moal de …. röber! Giffste mek moal de … röber?

Wutt du noch ne … ?

Shall ek dek noch ne Tasse … ingeiten?

Wat wutt du hüüt äten / drinken?

Wat kannst du al koken, braen oder backen? Ek kann al Pudding koken.

 

Jeschirr

de Becher / Dopp / Pott

de Glaas / Gläser

de Telder / Telders

de Panne, Broatpanne

de Dopp, Kookdopp

dat Mest

de Gawel

de Löppel

 

Möbel

de Disch, de Stauhl, de Stäuhle – sitten, ek sitte

de Käuhlschapp, Iesschapp – käuhlen, frisch hoolen

de Köökendisch

de Herd, de Oben, de Backoben – koken, backen, braan

de Späule, de Späulmaschine – afwaschen

 

Äten

de Botter

dat Broot / Brööe, dat Brötchen – de Luffe, de Wittbroot, de Stuten

de Wost / Wöste, Mettwost, Lewerwost, Schinken

de Keese

de Marmelaade, de Honnig, de Nutella

dat Ei / de Eiere (sprich: dat Aaa, de Aaere)

de Fisch, dat Fleisch, de Braen – Swinebraen, Gäusebraen

de Hähneken

de Zuppe – Arftenzuppe, Aardappelzuppe, gemüsezuppe

de Pizza, de Nudeln

de Jemüse

de Kauken – Reuerkauken, Marmorkauken, Zuckerkauken, Schokoladenkauken, Kürschtorte, Keesekauken, Appelkauken

roe Grütte, Pudding, Joghurt